Κουρκουμάς - (Κιτρινόριζα) Ρίζα - Turmeric Root (Curcuma longa)
Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα ή τούρμερικ) είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ινδικής κουζίνας, δίνοντας το χαρακτηριστικό του κίτρινο – χρυσαφί χρώμα στα φαγητά, αλλά και από τη Βόρεια Αφρική έως τη νότια ζώνη της Κίνας και την Ινδονησία στην Ανατολή. Χρειάζεται προσοχή όταν τον χειριζόμαστε γιατί το έντονο χρώμα του λεκιάζει πολύ εύκολα τα ρούχα και τα σκεύη στην κουζίνα.
Είναι κύριο συστατικό του κάρυ, της αγγλικής μουστάρδας και επίσης χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα, τουρσιά, βούτυρο για λαχανικά και σε πιάτα με πουλερικά, ρύζι, ψάρι και αβγά. Συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο στομάχι.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ.: Προτεϊνες: 7,83γρ. - Φ. Ίνες: 21,10γρ. - Υδατάνθρακες: 64,93γρ. Εκ των οποίων σάκχαρα: 3,21γρ. - Λίπη: 9,88γρ. Εκ των οποίων κορεσμένα: 3,12γρ
Προέλευση: Σρι Λάνκα
Προφυλάξεις: Να αποφεύγεται σε αντιπηκτική η αντιυπερτασική αγωγή και σε σε θηλάζουσες και έγκυες.
Διατήρηση Μπαχαρικών: Διατηρείστε τα μπαχαρικά σε γυάλινα βάζα σε σκιερό, σκοτεινό και δροσερό μέρος.
- Curcuma longa
- Συμβατικό